A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Мурованокуриловецької селищної ради

До уваги батьків! Організація індивідуальної форми навчання в закладах освіти Мурованокуриловецького району.

Дата: 28.08.2020 16:49
Кількість переглядів: 7

Ще з вересня 2019 року батьки школярів мали змогу скористатися всіма видами індивідуальної форми навчання - сімейною (домашньою) освітою, екстернатом або педагогічним патронажем. Вони передбачають гнучкіший спосіб навчання та дозволяють створити індивідуальну освітню траєкторію під потреби кожної окремої дитини. Положення, яке регулюватиме кожну з цих форм, було затверджене наказом МОН та набрало чинності 20 серпня 2019 року. Керівники закладів освіти Мурованокуриловецького району були своєчасно ознайомлені з вищезазначеним Положенням, та повинні були ознайомити  батьків. Особливу увагу звернути потрібно було для батьків учні, яких проживають у селах і їх кількість у класі закладу освіти становить менше ніж 5 осіб та  опрацювати кожну із наведених форм навчання у даному Положенні.

    Проте, відштовхуючись від численних звернень батьків хочемо звернути особливу увагу на те, як саме може бути організований освітній процес для здобувачів освіти, які проживають у селах і їх кількість у класі закладу освіти становить менше ніж 5 осіб:

   Сімейна (домашня) форма освіти.  Навчатися за такою формою зможуть учні, чиї батьки бажають і готові самостійно організовувати освітній процес в домашніх умовах. Разом з тим учень має бути зарахованим до певного закладу, який відслідковуватиме його прогрес у навчанні. Батьки також мають написати заяву щодо навчання дитини за сімейною формою.

Важливо, щоб дитина не відставала від однолітків, а її знання відповідали рівню Держстандарту. Для цього учні проходитимуть оцінювання 4 рази на рік, зокрема, складатимуть підсумковий контроль.

Водночас сумлінним батькам, які дійсно хочуть дати дітям кращу освіту, школа зможе сприяти для організації процесу навчання. Так, вони отримуватимуть консультації та допомогу вчителів, їм допоможуть скласти індивідуальний навчальний план дитини, нададуть підручники та рекомендації щодо подальшого навчання.

   Екстернат. Для зарахування на екстернат учень має подати заяву та документ, що підтверджує підставу для переведення. Серед поважних причин - (стан здоров'я, проживання (перебування) за кордоном (для громадян України),  на  неконтрольованій  території  або  на  території  населених  пунктів  на  лінії зіткнення, надзвичайні ситуації природного або техногенного характеру, збройний конфлікт тощо) не можуть відвідувати навчальні заняття в закладі освіти або не можуть пройти річне оцінювання. Екстернат, зокрема, орієнтований на учнів, які опанували  або можуть опанувати один чи декілька предметів, класів чи навіть рівнів освіти швидше своїх однолітків.

   Батьки та учні, що проживають на неконтрольованій території або на території лінії зіткнення, можуть подати документи для зарахування на екстернат у електронному вигляді. Зарахування учнів, які не мають документів про попередню освіту, проходитиме після оцінювання у закладі, де він планує навчатись.

   Педагогічний патронаж. Така форма передбачена для учнів, які за станом здоров’я не можуть відвідувати школу щодня, перебувають на стаціонарному лікуванні у закладах охорони здоров’я або потребують навчання біля лікарняного ліжка. Також вона пристосована до потреб учнів, що здобувають початкову та базову освіту у школах сільської місцевості, в яких через малокомплектність (менше 5 учнів на клас) не може бути організоване навчання у закладі. Для учнів 10-х та 11-х класів така форма навчання непередбачена.

Педагогічний патронаж передбачає індивідуальний супровід вчителя для конкретного учня. Водночас велика увага приділяється самостійному опрацюванню матеріалу дитиною. За такого навчання важливим є партнерство між учнем, вчителем та батьками, адже вони мають спільно визначити інтенсивність та результативність навчання.

  Також можливо організувати дистанційну форму навчання:

Дистанційна форма навчання у закладах освіти запроваджується відповідно до рішення педагогічної ради, погодженого з відділом освіти райдержадміністрації, у підпорядкуванні якого перебуває відповідний заклад освіти та за наявності кадрового і системотехнічного забезпечення, визначеного Положенням про дистанційну форму навчання.

  Системотехнічне забезпечення дистанційного навчання включає:

  • Апаратні засоби (персональні комп’ютери, мережеве обладнання, джерела безперебійного живлення, сервери, обладнання для відеоконференц-зв’язку тощо), що забезпечують розроблення і використання веб-ресурсів для освітнього процесу, управління освітнім процесом та необхідні види навчальної взаємодії між учнями та вчителями під час  дистанційного навчання;
  • програмне забезпечення загального та спеціального призначення (у тому числі для осіб з особливими потребами), яке має бути ліцензійним або побудованим на програмних продуктах з відкритими кодами;

   Батьки  можуть  обирати індивідуальну  форму  здобуття  освіти  відповідно  до  їх  інтересів,  здібностей,  потреб, мотивації, можливостей дітей та у разі непогодження організації індивідуальної форми здобуття освіти, мають право обирати інший заклад освіти, який  зможе забезпечити  здобуття  повної  загальної  середньої освіти. 

  Форми здобуття освіти, які можна отримати у закладах освіти, мають оприлюднюватися на сайтах даних закладів освіти.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень