A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Мурованокуриловецької селищної ради

Цьогоріч День вишиванки відзначають 21 травня

Дата: 15.05.2020 14:39
Кількість переглядів: 8

Красива вишита сорочка з давніх-давен є ідентифікатором українців, це наше ДНК нації. Її одягали як на свято так і кожен день, з нею вперше знайомились зі світом, із нею ж прощалися. Вона була і є завжди поряд. Вишиванка - ознака вільного українського народу та велика частина його культури, свідомості.

Та не завжди українці могли вільно носити вишиванку. Був в нашій історії період, коли вишиванку ховали від злих очей, а  носіння - прирівнювалося до злочину, ставало причиною гонінь з боку влади.  Після здобуття Україною незалежності вишиванка  як символ постала  мов фенікс та отримала друге народження. Мати вишиванку в своєму гардеробі ознака національної приналежності.

Сорочка із вишивкою стала складовою чоловіків та жінок із різних верств населення та навіть отримала своє власне свято, яке святкують в третій четвер травня. Це свято започаткували студенти. Вшановувати вишиту сорочку запропонувала студентка Чернівецького університету Федьковича Олеся Воронюк у 2006 році, яку надихнув Ігор Житарюк викладача того ж самого університету, який часто приходив на пари у вишитій сорочці. Активна дівчина запропонувала своїм одногрупникам та іншим студентам вишу обрати день та усім разом прийти у вишиванках.

День вишиванки - це не просто свято, де ви можете похвалитися своєю вишиванкою - це свято єднання. Адже долучитися до свята просто, потрібно тільки одягнути вишиванку, і не важливо, яка погода буде у цей день, дощ не завадить вам посміхатися.

Колеги, долучайтеся разом з учнями до світкування Дня вишиванки 21 травня 2020 року!



« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень